Konkurs regionalny „Na wigilijnym stole” rozstrzygnięty!
Rozgrzewające zupy, cieszące oko jak i podniebienie pierniki oraz inne tradycyjne lub wręcz przeciwnie – nowoczesne i nietypowe dania świąteczne zostały ocenione przez ekspertów kulinarnych podczas konkursu „Na wigilijnym stole 2022” organizowanym przez Instytut Skrzynki. W niedzielę, 18 grudnia podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa
i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie na stole degustacyjnym stanęło 65 potraw wigilijnych. Szczególną uwagę kapituły ekspertów, jak i dziecięcej Kapituły Piernikowych Serduszek, zwróciły niezwykłe chatki i choinka z piernika oraz dekorowane ręcznie pierniczki. Smakiem intrygowały gołąbki z kaszą owsianą i wędzonym twarogiem, podane z kapustą karmelizowaną i ziemniaczanym rosti oraz pierogi z farszem z wędzonego pstrąga. Nie zabrakło popularnych na wielkopolskich świątecznych stołach śledzi, kapusty z grzybami, barszczu, zupy grzybowej czy makowców. Podczas konkursu przyznane zostały również Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022”.
W konkursie uczestniczyć mogły koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo
w Wielkopolsce. Zgłaszać można było tradycyjne potrawy wigilijne, nawiązujące do historii i tradycji rodzinnych jak i współczesne własne kulinarne inspiracje. Kapituła zwracała szczególną uwagę na wyjątkowość
i niepowtarzalność przepisów, przeplatających klasykę z nowoczesnością. Po raz pierwszy w wigilijnym konkursie udział wzięła kapituła składająca się z najmłodszych mieszkańców powiatu poznańskiego, która oceniła smak
i wygląd piernikowych ciast i lukrowanych pierniczków. Kapituła młodych smakoszy – 9-cio osobowa grupa dzieci w wieku 6-11 lat, wyróżnionym wypiekom przyznała złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”. Zaangażowanie dzieci do oceny słodkich przysmaków wigilijnych miało też aspekt edukacyjny. Pracujący z dziećmi opiekunowie wskazywali podopiecznym najważniejsze cechy dobrego produktu. To jest niezwykle ważne
w kształtowaniu i budowaniu umiejętności rozpoznawania smaków od najmłodszych lat.
Konkurs odbył się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia.
Listę laureatów oraz galerię zdjęć z wydarzenia znaleźć można na stronie www.instytutskrzynki.pl