Olej lniany, kiełbasa nowotomyska – czyli zdrowo i tradycyjnie wokół wielkopolskiego stołu

7 września 2021

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zaprasza chętne osoby do wzięcia udziału w bezpłatnych spotkaniach szkoleniowo-warsztatowych skierowane do rolników i mieszkańców obszarów wiejskich, które realizowane będę w ramach operacji pn. Olej lniany, kiełbasa nowotomyska – czyli zdrowo i tradycyjnie wokół wielkopolskiego stołu.

Udział w spotkaniu można wziąć w różnym, ale jednym z wybranym przez siebie terminie, tj. 16, 17, 23 lub 24 września br. W tych dniach zaplanowano identyczne wykłady i warsztaty.

Do wygłoszenia wykładów zaprosiliśmy pracowników naukowych wyższych uczelni poznańskich, tj. Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Warsztaty prowadzić będą dr hab. Dominik Kmiecik z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej oraz dr inż. Michał Piątek z Katedry Technologii Mięsa, którzy pracują na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Spotkania kierowane są do osób, które szukają wiarygodnej i szczegółowej wiedzy dotyczącej wpływu żywności na zdrowie człowieka, znaczenia kulturowego produktów lokalnych i regionalnych oraz przetwórstwa na małą skalę, a także myślą o posiadaniu małej olejarni lub wędzarni.

Wszystkich rolników i mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcą posłuchać i zobaczyć w jaki sposób powstaje olej, jak go tłoczyć i z czego, jakie są metody i charakterystyki procesów tradycyjnego wędzenia oraz jak produkty poprawnie wędzić zachęcamy do zgłoszenia swojego udziału pod nr tel. 61 8630418

 

 

Urząd Gminy Słupca

ADRES Ul. Sienkiewicza 16, 62-400 Słupca
NUMER TELEFONU 63 274 36 76
NIP 6671764408
REGON 311019421
GODZINY URZĘDOWANIA Pon - Pt. 7:30 - 15:30
PLATFORMA KOMUNIKACYJNA E-URZĄD https://eurzad.gminaslupca.pl/
BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ https://bip.gminaslupca.pl/