
Rekord Polski w kręceniu lodów ustanowiony w Kórniku.
28 maja 2024
Rekord Polski w kręceniu lodów ustanowiony w Kórniku!
1 030 kg lodów rzemieślniczych wytworzonych w 24 h.
5 400 porcji lodów wydanych do degustacji.
W weekend 25-26 maja 2024 r. pod Zamkiem w Kórniku Paweł Jafernik z Wytwórni Lodów z Kórnika wraz z przyjaciółmi – cukiernikami podjął wyzwanie próby ustanowienia Rekordu Polski w kategoriach: najdłuższy maraton przygotowywania lodów oraz największa porcja lodów przygotowana w 24 godziny. Zadanie nie wydawałoby się trudne, gdyby nie fakt, że było wykonywane w namiocie ustawionym na skwerze przez Zamkiem pod gołym niebem. Cukiernicy łącznie przygotowali 1 030 kilogramów lodów.
Komunikat Instytutu Skrzynki