Dokumenty w segregatorach

Wytyczne dot. pracy sezonowej obcokrajowców

21 maja 2020

Wytyczne MRiRW i GIS dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS COV-2 

Podstawowym celem wdrażanych procedur jest:
1. Zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom sezonowym i gospodarzom przebywającym na terenie gospodarstwa.
2. Umożliwienie pracownikom zza granicy warunków do odbycia 14-dniowej kwarantanny w warunkach gospodarstwa, z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy i pobytu.
3. Zmniejszenie liczby kontaktów na terenie gospodarstwa, celem umożliwienia sprawnej identyfikacji osób z najbliższego kontaktu z osobami, które będą wykazywać objawy wskazujące na zakażenie.
4. Utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwie z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego.

W związku z powyższym przez okres obowiązywania na terenie Polski stanu epidemii zalecane jest stosowanie następujących rekomendacji:
A. Procedury zapobiegawcze: zapewnienie transportu i warunków kwarantanny.
B. Procedury ograniczające rozpowszechnienie się wirusa.
C. Procedury w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u jednego z pracowników.
W każdym z powyższych punktów wskazane zostały rekomendowane procedury. Uwzględniając konieczność zachowania ciągłości produkcji zasadne jest, aby poszczególne elementy procedur zostały wdrożone jak najszybciej, przy czym obiektywny brak możliwości natychmiastowego wdrożenia części procedur nie powinien wstrzymywać wdrożenia pozostałych ich części.

REKOMENDACJE

A. Procedury zapobiegawcze: zapewnienie transportu i warunków kwarantanny.

1. Po przekroczeniu granicy RP przez cudzoziemca dokonuje się, obok rutynowych działań służb, obowiązkowego pomiaru temperatury ciała oraz wpisu wszystkich osób przekraczających granicę, oprócz kierowcy, do sytemu EWP celem objęcia 14-dniową kwarantanną.
2. Pracownicy otrzymują informację pisemną nt. ich obowiązków, zasad kwarantanny, postępowania w przypadku zachorowania (w języku polskim i ojczystym), co zapewnia pracodawca.
3. Przewóz pracownika sezonowego do konkretnego gospodarstwa rolnego odbywa się transportem zorganizowanym (np. bus) lub transportem zapewnionym przez rolnika – transport indywidualny poprzez osobisty odbiór przy czym każda z osób przed wejściem do pojazdu myje i dezynfekuje ręce oraz zakłada osłonę na nos i usta do czasu dotarcia na miejsce docelowe; rekomenduje się, aby strefa kierowcy była oddzielona od strefy pasażera przesłoną. Kierowca jest obowiązany do stosowania się do aktualnych zasad wynikających z obowiązujących przepisów prawa.
4. Czas przejazdu pracownika sezonowego od momentu przekroczenia granicy RP do docelowego gospodarstwa nie może przekroczyć 24 h. W czasie przerw w trakcie przejazdu – korzystania np. z toalety – konieczna jest osłona ust i nosa, rękawiczki lub dezynfekcja rąk przed i po czynnościach higienicznych.
5. Po przyjeździe do miejsca docelowego pracodawca zatrudniający zobowiązany jest do zgłoszenia PPIS właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji gospodarstwa faktycznej listy osób zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny.
6. Pracownik sezonowy odbywa 14-dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa (siedlisko gospodarstwa wraz z działkami do niego należącymi).
7. Po przybyciu na teren gospodarstwa docelowego wymagane jest wykonanie wymazu do testu PCR, celem wykluczenia zakażenia bezobjawowego. Organizacja i koszt leży po stronie zatrudniającego pracowników gospodarza. Każdy dodatni przypadek powinien jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowany w ramach izolacji instytucjonalnej.
8. Podczas pierwszych 14-dni pobytu w gospodarstwie, podczas których pracownik jest objęty obowiązkiem odbywania kwarantanny, ma możliwość świadczenia pracy z zastrzeżeniem, że obowiązuje całkowity zakaz opuszczania gospodarstwa w okresie odbywania kwarantanny, ogranicza się kontakt także do niezbędnego minimum z osobami zamieszkującymi dane gospodarstwo.
9. W czasie odbywania kwarantanny Policja sprawuje dozór nad osobami obowiązanymi do jej odbycia; złamanie obowiązku grozi karą w wysokości do 30 tys. zł (ok. 7 100 USD, 6 600 EUR, 190 840 UAH).
10. Jest możliwość, aby najwcześniej w 7 dniu kwarantanny pobrać pracownikowi wymaz do badania PCR, a po otrzymaniu wyniku ujemnego zwolnić go z odbywania dalszej części kwarantanny. Koszt testu pokrywa rolnik, u którego docelowo zatrudniony jest pracownik sezonowy. W przypadku otrzymania wyniku dodatniego sposób postępowania określa dalsza cześć wytycznych.
11. Należy zapewnić osobom kwarantannowanym odpowiednie warunki zakwaterowania z pełnym węzłem sanitarnym i wydzielonymi pomieszczeniami do pobytu. W przypadku dużej liczby pracowników w gospodarstwie należy wydzielić oddzielne kwatery (oddzielne wejścia) dla niewielkich grup osób – do max 10 pracowników, i tak zorganizować ich pobyt, aby w okresie odbywania kwarantanny grupy nie stykały się ze sobą zarówno w pracy, jak i poza nią w pomieszczeniach socjalnych, podczas transportu na pole/miejsce wykonywania pracy, na podwórku, itp., Takie postępowanie pozwoli, aby w przypadku wystąpienia zakażenia u jednego z pracowników „wyeliminowane zostały” tylko osoby z danej grupy (10 pracowników), a nie wszyscy pracownicy będący w kwarantannie.
12. Zaleca się, aby pracownicy sezonowi w trakcie kwarantanny, którzy prowadzą zbiór owoców miękkich (maliny, truskawki, jagody etc) i warzyw zielonych jedzonych na surowo (sałata, rukola, szpinak etc) oraz pracujący przy obróbce (np. obieranie, krojenie owoców, porcjowanie etc) żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia stosowali zarówno osłonę ust i nosa jak również rękawiczki jednorazowe, które muszą być często zmieniane. Wszelkie objawy choroby zakaźnej, w tym ze strony układu pokarmowego, powodują odsunięcie pracownika od wszelkich prac związanych z żywnością.
13. Należy zapewnić systematyczne wietrzenie wszystkich pomieszczeń, w których przebywają ludzie.
14. Wyłączyć z użytkowania pomieszczenia, w których mogą tworzyć się skupiska ludzi takie jak wspólne sale telewizyjne, stołówki.
15. Podczas pobytu pracownik sezonowy w gospodarstwie musi mieć zapewniony bieżący dostęp do wody, mydła, środków do dezynfekcji rąk, papieru higienicznego jednorazowego (chusteczki higieniczne, ręcznik papierowy), kosze na odpady wyłożone jednorazowymi workami itp. po to, aby zapewnić mu możliwość zachowania wymagań higienicznych (właściwa higiena rąk, stosowanie odpowiednich środków do dezynfekcji, higiena podczas kaszlu, kichania).
16. Zatrudniający rolnik powinien mieć listę telefonów do każdej z osób, a także przekazać pracownikom najważniejsze numery telefonów (pogotowie, powiatowa stacja sanitarna-epidemiologiczna, infolinia NFZ).

B. Procedury ograniczające rozpowszechnienie się wirusa.

1. Gospodarstwo zapewnia zatrudnionym cudzoziemcom środki ochrony osobistej, w tym maseczki/ osłonę ust, nosa w zależności od potrzeb i specyfiki pracy, rękawiczki ochronne, środki do dezynfekcji rąk oraz do mycia i dezynfekcji powierzchni.
2. Gospodarz wywiesza w miejscach zakwaterowania i wykonywania pracy instrukcje dot. mycia i dezynfekcji rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki (w języku polskim i języku ojczystym pracowników).
3. Gospodarstwo dysponuje termometrem (optymalny bezdotykowy pomiar temp) – w przypadku innego termometru – dezynfekcja obowiązuje po każdym jego użyciu. Pomiar temperatury jest wykonywany u pracowników przynajmniej 1 raz dziennie przez wyznaczoną osobę – optymalnie przed rozpoczęciem pracy. Gospodarz powinien uzyskać zgodę pracownika na pomiar temperatury. Temperatura powyżej 370C kwalifikuje do odsunięcia pracownika od świadczenia pracy, pozostania na kwaterze i częstszego pomiaru temperatury. Jeśli temperatura rośnie – wskazana teleporada.
4. Pracownicy powinni zostać zapoznani z wytycznymi dotyczącymi postępowania podczas epidemii takimi jak:
a) Przed rozpoczęciem pracy, obowiązkowo należy umyć ręce wodą z mydłem.
b) Zachować bezpieczną odległość od zewnętrznych rozmówców i współpracowników poza stanowiskiem pracy (na stanowisku pracy 1,5 m, poza rekomendowane są 2 m).
c) Regularnie często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem zgodnie z instrukcją znajdującą się przy umywalce i dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
d) Podczas kaszlu i kichania zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do worka/kosza i umyć ręce.
e) Starać się nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu.
f) Dołożyć wszelkich starań, aby stanowiska pracy były czyste i higieniczne, szczególnie po zakończonym dniu pracy (jeśli nie jest to pole).
g) Należy dbać o higienę w miejscu zakwaterowania; mycie i dezynfekcja toalet – przynajmniej 3 razy dziennie leży po stronie pracowników. Środki do mycia i dezynfekcji zapewnia gospodarz, który nadzoruje procesy higieniczne.
h) Gospodarz zapewnia pranie odzieży, pościeli itp.; pranie powinno odbywać się w temperaturze, co najmniej 60 0 C z dodatkiem detergentu.
i) Gospodarz zapewnia regularne (kilka razy w ciągu dnia) czyszczenie powierzchni wspólnych, z którymi stykają się pracownicy, np. klamki drzwi wejściowych, poręcze, blaty, oparcia krzeseł.
j) Należy unikać powitania poprzez podawanie ręki.

5. Zaleca się, aby praca w gospodarstwie odbywała się w niewielkich grupach (zalecane tak jak przy podziale na kwatery), z zachowaniem co najmniej 1,5 metrowej odległości między pracownikami lub praca w maseczkach.
6. Zaleca się wprowadzenie różnych godzin przerw, zmniejszenie liczby pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. przez rozłożenie przerw na posiłki).
7. Pomiędzy wymianą grup należy zachować odstęp czasowy umożliwiający przewietrzenie pomieszczenia pracy (jeśli odbywa się ona w pomieszczeniu), ewentualnie przeprowadzenie czynności porządkowych, w tym dezynfekcji powierzchni narażonych na częste dotykanie, w zależności od rodzaju pomieszczenia i specyfiki pracy.
8. Posiłki powinny być pracownikom dostarczane w pojemnikach zbiorczych, aby mogli rozdzielić dania w poszczególnych grupach, lub w naczyniach jednorazowych. Jeśli stosowane są naczynia i sztućce wielorazowego użytku, powinny być myte w bieżącej wodzie z użyciem detergentu w temperaturze. powyżej 600 C, a o ile to możliwe – wyparzanie. Dopuszcza się, aby pracownicy posiadali swoje naczynia i sztućce, do użytki wyłącznie indywidualnego.
9. Przy pracach na polu, jak również innych pracach rolniczych np. sortowanie, obieranie, krojenie stanowiska pracy poszczególnych osób muszą być oddalone od siebie o co najmniej 1,5 metra. Jeśli nie można zapewnić takiej odległości to pracownicy powinni stosować środki ochrony osobistej związanej ze zwalczaniem epidemii, a więc przede wszystkim maseczki.
10. Rekomenduje się wyznaczenie w gospodarstwie osób/ osoby do kontaktu z pracownikami sezonowymi, które będą odpowiedzialne m.in. za transport na pole i dostarczanie żywności oraz realizację najpilniejszych potrzeb życiowych pracowników. Osoby te mają ściśle przestrzegać zasad higieny i reżimu sanitarnego (w tym: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, zachowanie odległości od innych osób min. 2 m, mycie rąk).
11. Rekomenduje się wyznaczenie w gospodarstwie osób/ osoby do kontaktu zewnętrznego – osoba nie może mieć kontaktu z pracownikami sezonowymi i innymi, przebywającymi w kwarantannie. Osoby te mogą kontaktować się z otoczeniem gospodarstwa w tym dostarczać płody rolne do skupu, realizować zakupy itp., pod warunkiem, że nie występują u nich objawy wskazujące na chorobę zakaźną.
12. W przypadku, gdy w gospodarstwie wystąpi przypadek zachorowania, gospodarstwo kontynuuje swoją produkcję, z wyłączeniem tej części w której wystąpiło zdarzenie.

C. Procedury w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia zakażenia koronawirusem
u pracownika.

1. Każdy dodatni przypadek, potwierdzony badaniami, powinien jak najszybciej opuścić gospodarstwo i zostać odizolowany w ramach izolacji instytucjonalnej.
2. Pracownicy powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów zabronione jest świadczenie pracy. Powinni pozostać w miejscu zakwaterowania i skontaktować się telefonicznie ze wskazaną osobą.
3. Osoba wyznaczona w gospodarstwie do kontaktu z kwarantannowanymi pracownikami powiadamia gospodarza/ pracodawcę i kontaktuje się z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną w celu ustalenia postępowania. W razie pogarszania się stanu zdrowia pracownika z nr 999 lub 112.
4. Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach gis.gov.pl lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/, a także obowiązujących przepisów prawa.
5. W przypadku wystąpienia u pracownika wykonującego swoje zadania na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie koronawirusem należy niezwłocznie odsunąć go od pracy i przewieść transportem indywidualnym do miejsca zakwaterowania. Osoba powinna mieć osłonięte usta i nos. Należy powiadomić właściwą miejscowo powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń oraz postępować jak w pkt. C.3.
6. Pracownik powinien oczekiwać na transport medyczny w wyznaczonym pomieszczeniu,
w którym jest możliwe czasowe odizolowanie go od innych osób.
7. Zaleca się ustalenie obszaru w obiekcie, w którym poruszał się i przebywał pracownik, przeprowadzenie rutynowego sprzątania tego obszaru, zgodnie z obowiązującymi procedurami oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
8. Rekomenduje się stosowanie się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego przy ustalaniu, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury, w tym w stosunku do innych osób, biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.


Załącznik: Lista Laboratoriów COVID-19, stan na dzień 13 maja 2020

Dolnośląskie:
1. WSSE we Wrocławiu; ul. Składowa 1/3, Wrocław
2. Uniwersytecki Szpital Kliniczny; ul. Borowska 213, Wrocław
3. Diagnostyka Sp. z o. o. ul. Opolska 131a, Wrocław
4. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy oraz Dolnośląskie Centrum Diagnostyki Laboratoryjnej ul. Kamieńskiego 73 A, Wrocław
5. Dolnośląskie Centrum Onkologii we Wrocławiu, pl. Hirszfelda 12, Wrocław
6. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego ul. Koszarowa 5 Wrocław
7. 4 Wojskowy Szpital kliniczny z Polikliniką SP ZOZ, ul. Rudolfa Weigla 5 Wrocław
8. Laboratorium Analiz Lekarskich ALAB, ul Tarnogajska 11-13, Wrocław
9. NZOZ „AURIMED” Artur Fuławka, Centrum Patologii Molekularnej Cellgen ul. Piwna 13 Wrocław
10. Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN we Wrocławiu ul. Weigla 12, Wrocław
11. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy ul. Iwaszkiewicza 5 Legnica
12. ZOZ w Bolesławcu Laboratorium Centralne ul. Jeleniogórska 4 Bolesławiec

Kujawsko-pomorskie
1. WSSE w Bydgoszczy; ul. Kujawska 4 Bydgoszcz
2. Wojewódzki Szpital Obserwacyjno-Zakaźny im. Tadeusza Browicza; ul. Świętego Floriana 12, Bydgoszcz
3. Instytut Genetyki Sądowej w Bydgoszczy; Al. A. Mickiewicza 3/5, Bydgoszcz
4. Regionalny Szpital Specjalistyczny w Grudziądzu; ul. Rydygiera 15/17, Grudziądz
5. Szpital Uniwersytecki Nr 1 w Bydgoszczy im. dra Antoniego Jurasza w Bydgoszczy ul. M. Skłodowskiej-Curie 9, Bydgoszcz
6. 10 Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką SPZOZ, ul. Powstańców Warszawy 5, Bydgoszcz
7. Kujawsko-Pomorskie Centrum Pulmonologii w Bydgoszczy, ul Seminaryjna 1, Bydgoszcz
8. Zakład Mikrobiologii Centrum Onkologii im. Prof. F. Łukaszczyka w Bydgoszczy, ul. dr I. Romanowskiej 2 Bydgoszcz
9. Zakład Patologii Nowotworów i Patomorfologii Centrum Onkologii im. prof. F. Łukaszczyka w Bydgoszczy, 85-796 Bydgoszcz, ul. dr Izabeli Romanowskiej 2

Lubelskie
1. WSSE w Lublinie; ul Pielęgniarek 6, Lublin
2. Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii Ośrodek Diagnostyki i Zwalczania Zagrożeń Biologicznych w Puławach; ul. Lubelska 4 ,Puławy
3. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Lublinie, ul. Żołnierzy Niepodległej 8, Lublin
4. Zakład Wirusologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie ul. Chodźki 1, Lublin
5. SP Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie Zakład Diagnostyki Mikrobiologicznej, ul. Staszica 16, Lublin
6. Laboratorium badawczo-rozwojowe VITAGENUM ul. Bohdana Dobrzańskiego 3, Lublin
7. Laboratorium Analityczne SP Szpital Wojewódzki im Papieża Jana Pawła II w Zamościu al. Jana Pawła II10, Zamość

Lubuskie
1. WSSE w Gorzowie Wielkopolskim; ul Kazimierza Jagiellończyka 8B, Gorzów Wlk.
2. Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie Wlkp. ul. Walczaka 42, Gorzów Wlkp.
3. Szpital Uniwersytecki imienia Karola Marinkowskiego w Zielonej Górze spółka z o.o. ul. Zyty 26 Zielona Góra

Łódzkie
1. WSSE w Łodzi; ul. Wodna 40, Łódź
2. SP ZOZ Centralny Szpital Kliniczny UM w Łodzi Pracownia Diagnostyki Wirusów Oddechowych ul. Pomorska 251, Łódź
3. Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. dr. Wł. Biegańskiego, ul. Kniaziewicza 1/5, Łódź
4. Centrum Medycyny Klinicznej dr n.med. Karol Majewski, ul. Żeromskiego 52, Łódź
5. SALVE MEDICA Sp. z o.o. sp. K., ul. Szparagowa 10, Łódź
6. SP ZOZ Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 im. Norberta Barlickiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, ul. Kopcińskiego 22, Łódź

Małopolskie

1. WSSE w Krakowie, Prądnicka 76, Kraków
2. Krakowski Szpital Specjalistyczny. im. Jana Pawła II ul. Prądnica 80, Kraków
3. Zakład mikrobiologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie ul. Jakubowskiego 2, Kraków
4. 5 Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką SP ZOZ w Krakowie ul. Wrocławska 1-3, Kraków
5. Diagnostyka Sp. z o. o. ul. Prof. Życzkowskiego 16, Kraków
6. Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie Gronostajowa 7A, Kraków
7. Zakład Genetyki Synevo Sp. z o.o. ul. Balicka 35, Kraków
8. Szpital Specjalistyczny im Ludwika Rydygiera sp. z o.o., os. Złotej Jesieni 1, Kraków
9. Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Brzesku ul. Tadeusza Kościuszki 68 Brzesko

Mazowieckie
1. WSSE w Warszawie, ul. Żelazna 79, Warszawa
2. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH, ul. Chocimska 24, Warszawa
3. Szpital Zakaźny w Warszawie, ul. Wolska 37, Warszawa
4. Narodowy Instytut Kardiologii Stefana kardynała Wyszyńskiego Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Biologii Medycznej, ul. Alpejska 42, Warszawa
5. Wojskowy Instytut Medyczny, ul. Szaserów 128, Warszawa
6. Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” Zakład Mikrobiologii i Immunologii Klinicznej Aleja Dzieci Polskich 20, Warszawa
7. ALAB laboratoria sp. z o.o., Medyczne Laboratorium Diagnostyczne, Pracownia Genetyki ul. Stępińska 22/30, Warszawa
8. Warsaw Genomics Laboratorium Analiz Genetycznych ul. Żwirki i Wigury 101, Warszawa
9. Instytut Hematologii i Transfuzjologii, ul. Chocimska 5, Warszawa
10. Narodowy Instytut Leków, ul. Chełmska 30/34, Warszawa
11. Polski Bank Komórek Macierzystych S.A. – Diagnostyka Sp. z o. o., ul. Działkowa 85, Warszawa
12. Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowy Instytut Badawczy ul.Roentgena 5 Warszawa
13. Centrum Medyczne MedGen ul. Wiktorii Wiedeńskiej 9a, Warszawa
14. Dziecięcy Szpital Kliniczny im. Józefa Polikarpa Brudzińskiego UCK WUM w Warszawie, ul. Żwirki i Wigury 63A, Warszawa
15. NZOZ Medigen Diagnostyka Molekularna, ul. Morcinka 5, lokal 19 Warszawa
16. CSK MSWiA Warszawa, ul. Wołoska 137 Warszawa
17. Medyczne Laboratorium Diagnostyka, al. Prymasa Tysiąclecia 79A, Warszawa
18. Borlamed, Medyczne Laboratorium Diagnostyczne, ul. Nizinna 12 lok. U1 Warszawa
19. Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej ul. Krasińskiego 54/56 Warszawa
20. Zakład Mikrobiologii Samodzielny Publiczny Specjalistyczny Szpital Zachodni im. św. Jana Pawła II, ul. Daleka 11, Grodzisk Mazowiecki
21. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Radomiu, ul. Generała Leopolda Okulickiego 9D Radom
22. Sekcja Badań Epidemiologicznych wchodząca w skład Oddziału Laboratoryjnego Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologiczna w Siedlcach ul. Poniatowskiego 31 Siedlce

Opolskie
1. WSSE w Opolu ul. Mickiewicza 1, Opole
2. SPZOZ w Kędzierzynie-Koźlu, ul. Roosevelta 2, Kędzierzyn-Koźle

Podkarpackie
1. WSSE w Rzeszowie ul. Wierzbowa 16, Rzeszów
2. Szpital Specjalistyczny w Brzozowie Podkarpacki Ośrodek Onkologiczny, ul. Bielawskiego 18, Brzozów

Podlaskie
1. WSSE w Białymstoku ul. Legionowa 8, Białystok
2. Akademicki Ośrodek Diagnostyki Patomorfologicznej i Genetyczno-Molekularnej Sp. z o. o., ul. Waszyngtona 13, Białystok

Pomorskie
1. WSSE w Gdańsku ul. Dębinki 4, Gdańsk
2. Uniwersyteckie Centrum Kliniczne, ul. Dębinki 7, Gdańsk
3. Laboratoria Medyczne Bruss grupa ALAB sp. z o.o.: Medyczne Laboratorium Diagnostyczne, Pracownia Genetyki ul. Powstania Styczniowego 9b, Gdynia
4. Medyczne Laboratoria Diagnostyczne INVICTA, ul. Trzy Lipy 3, Gdańsk
5. Diagnostyka Sp. z o. o., ul. Polanki 117, Gdańsk
6. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku, ul. Hoene Wrońskiego 4, Gdańsk
7. Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Korczaka Sp. z o.o., ul. Hubalczyków 1 Słupsk
8. Genloxa Sp. z o.o., ul. Rzucewo 2, Puck
9. Szpital Specjalistyczny w Kościerzynie Sp. z o. o., ul. Alojzego Piechowskiego 36, Kościerzyna
10. Cell-T Sp. z o.o. ul. Trzy Lipy 3 Gdańsk

Śląskie
1. WSSE w Katowicach, ul. Raciborska 39, Katowice
2. Śląski Park Technologii Medycznych Kardio-Med Silesia, ul. Marii Skłodowskiej-Curie 10C, Zabrze
3. Gyncentrum Sp. z o.o., Laboratorium Medyczne GynCentrum – Oddział Sosnowiec, ul. Wojska Polskiego 8A, Sosnowiec
4. Narodowy Instytut Onkologii Oddział w Gliwicach ul. Wybrzeże Armii Krajowej 15, Gliwice
5. Medyczne Laboratorium Diagnostyczne Centrum Medyczne Femina Kapuśniak Waleczek sp.j, ul. Kłodnicka 23 Katowice
6. Szpital Wojewódzki, Al. Armii Krajowej 101 Bielsko-Biała
7. SPZOZ Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 3 w Rybniku, ul. Eneregetyków 46; Rybnik
8. Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii w Bystrej, ul. J. Fałata 2 Bystra
9. Medyczne Laboratorium Diagnostyczne Szpital Powiatowy w Zawierciu ul. Powstańców Śląskich 8 Zawiercie
10. Diagnostyka Sp. z o.o. ul. Bielska 4, Cieszyn
11. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach Dział Laboratoryjny – Pracownia Biologii Molekularnej ul. Raciborska 15, Katowice

Świętokrzyskie
1. WSSE w Kielcach, ul. Jagiellońska 68, Kielce
2. Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne, Podzamcze 45, Chęciny
3. Świętokrzyskie Centrum Onkologii, ul. Artwińskiego 3 Kielce
4. Wojewódzki Szpital Zespolony, ul. Grunwaldzka 45, Kielce

Warmińsko-mazurskie
1. WSSE Olsztyn, ul. Żołnierska 16, Olsztyn
2. NZOZ Onkologiczna Pracownia Molekularna Sp. z o.o. Pracownia Analiz Molekularnych ul. Jagiellońska 78 D, Olsztyn
3. SP Zespół Gruźlicy i Chorób Płuc, ul. Jagiellońska 78 bud. B, Olsztyn
4. Powiatowy Szpital im. Władysława Biegańskiego w Iławie ul. Andersa 3 Iława
5. Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im. Prof dr Stanisława Popowskiego w Olsztynie, ul. Żołnierska 18A, Olsztyn

Wielkopolskie
1. WSSE w Poznaniu. Laboratorium Mikrobiologii i Parazytologii ul. Nowowiejskiego 60, Poznań
2. Szpital Kliniczny Przemienienia Pańskiego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, ul. Długa 1/2 Poznań
3. Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznani ul. Fredry 10, Poznań
4. Wielkopolskie Centrum Pulmonologii i Torakochirurgii im. Eugenii i Janusza Zeylandów, ul. Szamarzewskiego 62, Poznań
5. Wielospecjalistyczny Szpital Miejski im. Józefa Strusia z Zakładem Opiekuńczo Leczniczym SPZOZ ul. Szwajcarska 3, Poznań
6. Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk ul. Z. Noskowskiego 12/14; Poznań
7. GenXOne SA, ul. Kobaltowa 6, Złotniki Suchy Las
8. Centra Genetyki Medycznej GENESIS Sp. z o.o., ul. Dąbrowskiego 77A, Poznań
9. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Poznaniu, ul. Marcelińska 44 Poznań
10. Zakład Diagnostyki Medycznej Sp. z o.o. ul. Dobra 38A, Poznań
11. Centrum Badań DNA Sp. z o.o. ul. Ściegiennego 20, Poznań
12. Instytut Mikroekologii sp. z o.o. & Co. sp.k, ul. Sielska 10, Poznań
13. Laboratorium Diagnostyki COVID-19 w Instytucie Genetyki Człowieka PAN ul. Strzeszyńska 32, Poznań
14. Laboratorium analityczne Szpitala Pomnik Chrztu Polski w Gnieźnie ul. Św. Jana 9 Gniezno
15. Wielkopolskie Centrum Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Poznaniu, ul. Garbary 15, Poznań


Zachodniopomorskie
1. WSSE w Szczecinie ul. Spedytorska 6/7, Szczecin
2. SP Wojewódzki Szpital Zespolony w Szczecinie ul. Arkońska 4, Szczecin
3. Diagnostyka Sp. z o. o. ul. Unii Lubelskiej 1, Szczecin
4. NZOZ MEDITEST Diagnostyka Medyczna Jacek Podolski, ul. Bronisławy 14D, Szczecin
5. SP Szpital Kliniczny nr 1 im. Prof. Tadeusza Sokołowskiego Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie ul. Unii Lubelskiej 1, Szczecin
6. Katedra Medycyny Sądowej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, Powstańców Wielkopolskich 72, Szczecin
7. Medyczne Laboratorium Diagnostyczne ul. Henryka Pobożnego 5, Szczecin

Urząd Gminy Słupca

ADRES Ul. Sienkiewicza 16, 62-400 Słupca
NUMER TELEFONU 63 274 36 76
NIP 6671764408
REGON 311019421
GODZINY URZĘDOWANIA Pon - Pt. 7:30 - 15:30
PLATFORMA KOMUNIKACYJNA E-URZĄD https://eurzad.gminaslupca.pl/
BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ https://bip.gminaslupca.pl/