Konkurs – „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”
W imieniu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”. Konkurs odbędzie w dwóch kategoriach:
1. na największą wielkopolską pyrę
2. oraz na potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”
Przedmiotem Konkursu jest przedstawienie największej wielkopolskiej pyry (ziemniaka) oraz wykonanie potrawy z pyry (ziemniaka) i kapusty charakterystycznej dla województwa wielkopolskiego. Potrawa zgłoszona do Konkursu powinna być wytwarzana w małej skali, tradycyjnymi metodami, ze składników lokalnie dostępnych, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów.
Celem Konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych z pyry. Promocja Województwa Wielkopolskiego poprzez prezentację jego tradycji kulinarnych oraz popularyzacja kuchni regionalnej. Budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, a także budowanie pozytywnego wizerunku województwa zgodnie z celami zawartymi w Programie Promocji Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski i Żywności Wysokiej Jakości na lata 2021-2030.
Szczegóły: